BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 9 d’octubre del 2009

1983 (Quesquesé se merdé)


El desembre de 1982, La Trinca convoca una roda de premsa a la seu de la discogràfica Ariola per tal d'explicar que havien decidit fer el pas de cantar en espanyol. També apareix un article seu al diari AVUI (16-12-1982) on exposen les raons (econòmiques i de projecció musical) que els ha fet decidir i on diuen que cantar en castellà no ha de significar renunciar a cap quota de catalanitat.

Aquesta decisió del grup no va agradar als seus seguidors catalans que durant molts dies, en aquell moment i després quan va sortir el seu disc en espanyol, van omplir els diaris de cartes al director on es queixaven i protestaven per aquest fet. Cal fer constar però que La Trinca es va comprometre a no cantar mai en castellà a Catalunya.

L'any 1983, doncs, apareix el primer LP en espanyol: QUESQUESÉ SE MERDÉ. Del qual es van arribar a vendre més de 150.000 còpies en els primers quinze dies (aquest èxit aclaparador, fora de Catalunya, els va sorprendre fins i tot a ells mateixos) i que contenia la traducció castellana d'alguns dels seus èxits anteriors: La patata, El barón del Bidé, Mi colegio, Las hermanas Sisters...

Aquell mateix juliol presentaven al Palacio del Progreso de Madrid, l'espectacle del disc que va ser el que va obtenir major recaptació de tota la temporada madrilenya, superant fins i tot a Lina Morgan i el seu 'Vaya par de gemelas'.

La imatge superior ens mostra una fotografia feta el dia, que en aquest espectacle de Madrid, van celebrar el seu 14è Aniversari en escena amb un pastís de 120 kg i cava a dojo.

Aprofitant l'oportunitat, començaren a aparèixer en programes de televisió d'àmbit espanyol. Destaquen, sens dubte, les seves aparicions al 'Un, Dos, Tres... Responda otra vez', el famós concurs que en aquella època (amb una única televisió) tenia audiències de 26 milions d'espectadors.

El setembre de 1983 s'inauguraren les emissions regulars de Televisió de Catalunya (TV3) i La Trinca va tornar a casa per fer l'especial de cap d'any, un programa titulat: 'Bon 84', que fou dirigit per Àngel Casas i on els 'trincos' lluïen uns impecables fracs de color blau.

L'any següent, 1984, La Trinca realitzava el seu primer programa de televisió en castellà, es titulava 'Psico Trinca' i comptava amb col·laboradors de luxe com els ninotaires: Perich, Tom i Romeu.