BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 8 d’octubre del 2009

1979 (Pel broc gros)


L'octubre d'aquest any La Trinca publica el disc PEL BROC GROS, un LP amb cançons de fort contingut polític com correspon a l'època, ja que era en aquest mateix mes quan s'aprovava l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

D'aquest nou disc destaquem cançons com: Que mai no falti alegria (reivindicant l'Estatut), Un mal somni (criticant el 'canvi de jaqueta' dels antics franquistes), An al sentro (sàtira sobre la UCD), La Consti (sobre la Constitució espanyola, inspirada en un poema satíric de Josep Maria de Sagarra), L'inefable (sobre el president Tarradelles), també havia temes netament humorístics com No ve d'un pam que cantaven disfressats de dona imitant a les Andrews Sisters i que tingué un èxit espectacular.

El 1979 es compleix el DESÉ ANIVERSARI de La Trinca i una de les entrevistes que van concedir amb aquest motiu, va ser la feta per Armand Matias Guiu publicada en el número d'abril de 1979 d'una revista de l'editorial Bruguera que es deia "JORDI - UNA PUBLICACIÓ EN CATALÀ PER AL JOVENT". La podeu veure a la imatge que encapçala aquest apunt i també la transcrivim a continuació:

- Com va néixer "La Trinca"?. Davant meu tinc en Miquel Àngel, en Josep Maria i en Toni, els "nois de Canet", encara que només un d'ells és nat a aquesta població, en Josep Maria; el barbut, en Miquel Àngel, va néixer a Mataró i en Toni a Girona.

- Però hem viscut sempre a Canet de Mar i fins i tot en Miquel i en Josep varen estudiar junts a la mateixa escola.

- Abans de ser "La Trinca"...

- Tocàvem en conjunts com "Blue Cabrits", "Wikings", "Infants Terribles", etc... Interpretàvem cançons angleses, italianes dels anys 60. Primer les cançons italianes, després, seguint la moda, les angleses, "Beatles", tot el so de Liverpool.

- On actuàveu?

- Per tot arreu, fins i tot en una Plaça de Toros de Sant Cebrià on torejaven els turistes. Un dia l'amo va dir-nos que volia quelcom diferent i vàrem començar a cantar temes populars estrangers, vàrem comprar una verra, un banjo i una guitarra i així va néixer "La Trinca".

- El mes d'abril de 1969 varen presentar-se oficialment com "La Trinca" en el programa "Radioscope" de Salvador Escamilla per Ràdio Barcelona...

- Nosaltres teniem diversos noms buscats al diccionari que començaven amb "tri", com trinquets, etc... però a l'hora de sortir, vàrem decidir que fos "Trinca".

- Després la casa discogràfica Edigsa, que agrupava tots els cantants catalans, els hi va fer una prova i van gravar tot seguit el seu primer disc: "La Trinca" i "Quin nas". Allà vàren conèixer a Jaume Picas que va ser lletrista de la seva primera època. "Quin nas" era una cançó holandesa titulada "On és el meu nas de carnaval?".
I els estudis, com vàren anar?

- Es pot dirque hem fet la carrera del primer curs d'Arquitectura en Miquel Àngel, el primer curs d'advocat en Josep Maria i el primer d'Enginyer tècnic en Toni.

- El 14 d'abril varen debutar en el Teatre Barcelona amb el seu nou espectacle "Pel Broc Gros", i el dia 23, diada de Sant Jordi, celebraran el seu Desè Aniversari perquè aquest dia els hi varen lliurar el "Premi Sant Jordi" pel seu primer disc "La Trinca".
Els seus espectacles teatrals, fins ara han estat "Festa MAjor" (al Poliorama), "Trincar i Riure" i "Xauxa" (a l'Espanyol), "Mort de gana" (al Romea), "7 anys i un dia" (Al Tívoli) i ara "Pel broc gros" al Barcelona.
D'ençà el seu primer disc, han editat deu elapés per a Edigsa i tres per a la seva nova casa discogràfica, Ariola. El de "Pel broc gros" serà el catorzè.
Cançons noves al nou espectacle?

- Dotze o catorze, depèn. Ara les estem provant a les nostres actuacions, així arriben al teatre sabudesi dominades. No es pot estrenar un espectacle tot de cop i invitar-hi la crítica el primer dia. Nosaltres vàrem establir el costum d'invitar la crítica dies després de l'estrena.

- Quines cançons de les noves, creieu que tindran més impacte?

- Ens agraden força "El meu col·legi", "Mentre hi hagi alegria", Història d'en Robert i la cabra", "La Constitució" ...

- Com va néixer el vostre estil, tan personal?

- Va sorgir en pla salvatge, nosaltres el sentíem així i es va anar perfeccionant. Vam haver d'anar aprenent passos de ball, tocar la guitarra...

- Abans de la seva presentació teatral van acabar de gravar un "Especial" de Televisió, el tercer "Especial" per a la Cadena Catalana. 55 minuts de bromes i cançons...

- Després de sis anys aquest tercer "Especial" conta una història boja. I es televisarà el dilluns de la segona Pasqua si és festiu o el proper dia de la Mercè.

- Una de les coses que s'ha de tenir en compte de "La Trinca" és que sempre actuen en directe sense "play-back" com molts altres.

- Van començar amb "play-back" de música, han continuat posant el "play-back" total i acabaran posant una fotografia del cantant i punxant un disc. El públic és mereix quelcom més que tot això.

- Nou espectacle, deu anys de "La Trinca", "Especial" de televisió. "LA TRINCA" segueix amb força.

ARMAND MATIES GUIU


ANAR A " 1980 "

2 comentaris:

Olga Xirinacs ha dit...

Les cançons de la Trinca m'he fet un fart de tocar-les al piano i cantar-les, sola o amb cor familiar, o sigui que les tinc fossilitzades -juntament amb aquella època- a les capes geològiques de la memòria.

McAbeu ha dit...

OLGA: Això també passava a casa, no tocar-les que no en sabíem però cantar-les, i tant que les he cantat amb el meu germà quan erem petits.