BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 2 d’octubre del 2009

1970 (Festa Major)


A primers de 1970 van participar en un recital de cançó, al teatre Victòria de Barcelona, compartint cartell amb Joan Manuel Serrat, Núria Feliu i els Dos + Un.

I aviat sortí el seu tercer SG que, amb el títol A COLLIR PEBROTS, incloïa els temes A collir pebrots i Moros a la costa (una versió paròdica del tema 'Costa Brava' del grup 'Diego Garcia y sus Carios').

El 19 d'abril de 1970 van fer la seva primera actuació a Canet de Mar. Es van presentar davant el seu poble al popular Odèon Cinema, una actuació anunciada abastament per tota la comarca i que la gent esperava amb expectació, doncs coneixien totes les cançons pels discs però no les havien sentit encara en directe. Actuaren com teloners en Miquel Cors (que va haver de substituir a última hora a Marià Albero) i la Maria del Mar Bonet, i en tercer lloc va aparèixer La Trinca que va ser rebuda amb una intensa ovació. El grup inicià el recital amb la cançó que els va llençar a la fama, seguiren amb les dels dos primers senzills i amb algunes del LP 'Tots som pops', afegint-ne algunes de noves (del disc 'Festa Major' que gravarien mesos més tard). L'actuació fou un èxit total que entusiasmà als 700 espectadors que omplien el local.

El mateix 1970 editaren un nou LP titulat FESTA MAJOR. Fou un treball conceptual, un recull de cançons lligades per un mateix concepte global, cosa que no s'havia fet al nostre país fins aleshores i que en aquest cas fou una revisió dels actes típics i tradicionals d'una festa major de poble: El pregó, La passada, L'Ofici Solemne, El Sermó, Les Sardanes, El Concert, La Processó, Els Gegants, El Castell de Focs, L'Envelat, El Ball de Rams... amb una barreja molt reeixida d'ironia i costumisme, i amb un ús prodigiós del llenguatge popular que deu molt a la saviesa d'en Jaume Picas.

Aquest disc fou un èxit de vendes, esgotant-se diverses vegades les existències de diverses botigues del ram entre elles les d'uns grans magatzems de Barcelona, fent-los entrar plenament en els circuits comercials i acabà desencadenant una pluja de contractes. Aquesta consagració fou definitiva i els va decidir a encaminar el seu futur professional dins la música, i no per l'enginyeria tèxtil, el dret o l'arquitectura, que estaven estudiant.

El 25 de novembre de 1970 estrenaren al Teatre Poliorama de Barcelona, l'espectacle PEBROTS I CUPLETS. Cal dir que els espectacles de La Trinca superaven els típics recitals de Cançó i es convertien en veritables espectacles escènics, i aquest suposà la seva presentació oficial davant del públic barceloní. Acompanyats dels 'Trincaires del Maresme', a la primera part cantaven un recull dels seus temes ja populars i a la segona mostraven el repertori del seu nou disc, 'Festa Major', també oferien un curtmetratge musical rodat l'estiu anterior a Canet (aquest videoclip, que s'avançava als temps, demostra que La Trinca volia oferir un 'espectacle total' o multimèdia, com diríem avui). La direcció escènica fou a càrrec de Mario Gas i l'orquestra fou dirigida per Francesc Burrull. L'èxit de públic fou tal que van haver de prorrogar-lo.

El desembre de 1970 editaren un nou senzill titulat BONES FESTES que contenia unes personals versions de cançons populars nadalenques.