BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimarts, 7 de setembre del 2010

DESPERTAFERRO i LA TRINCA (1990)

Avui us presento una altra de les col·laboracions de LA TRINCA. Si fa un temps us feia avinent que La Trinca havia col·laborat en un disc de J. A. Labordeta, en aquesta ocasió us parlaré de la pel·lícula d'animació DESPERTAFERRO on els components de La Trinca van posar les veus dels personatges dels tres Reis Mags.

Aquesta pel·lícula de dibuixos animats fou una coproducció catalano-alemanya feta l'any 1990 pels estudis Equip Produccions S.A. (Barcelona) i Maran Films GMBH (Munic). Estrenada als cinemes el 05 de desembre del 1990, va ser considerada la pel·lícula d'animació més ambiciosa (3 anys de producció amb uns 400 col·laboradors, 370 d'ells dibuixants que van fer al voltant d'un milió i mig de dibuixos) i de més cost (amb un pressupost de més de 300 milions de pessetes) de les que s'havien fet a Espanya fins aquell moment.

A DESPERTAFERRO es va fer servir la tècnica d'animació anomenada "frosted" que mitjançant l'ús d'un ombrejat fet amb llapis de colors i líquids especials simula un efecte tridimensional i això afegit a una animació d'alta qualitat, "full animation", amb una gran quantitat de dibuixos (entre 800 i 900 per minut de projecció) va provocar que el resultat fos excel·lent per l'època.

Pel seu consum domèstic es va editar en format VHS per la productora Lauren Films Vídeo Hogar S.A., tant en la versió original en català amb el títol "Despertaferro" com en la versió doblada a l'espanyol titulada "Despertaferro, el grito del fuego". També se'n va publicar un disc amb les cançons (Aud. de Sarrià - 2014562 LP) i un còmic.

FITXA TÈCNICA:

DESPERTAFERRO (1990 - 78')

DIRECTOR: Jordi Amorós
IDEA i GUIÓ: Carles Andreu / Benet Rosell
MÚSICA: Carles Cases amb la col·laboració especial de Lluís Llach
DISSENY PERSONATGES i ESCENARIS: Enrique Ventura
PRODUCTORA EXECUTIVA: Isona Passola

VEUS PRINCIPALS: Joan Borràs (Ramon Llull), Maria Moscardó (Allioli), Roger Pera (Llúria), Arseni Corsellas (Rocafort), Teresa Soler (Princesa Blanca), TONI CRUZ (Rei Mag Blanc), JOSEP-MARIA MAINAT (Rei Mag Ros) i MIQUEL-ÀNGEL PASQUAL (Rei Mag Negre).

SINOPSI: L'heroi de "Despertaferro" en Llúria, és un noi de 12 anys que un bon dia coneix el doctor Il·luminat que li encomana una missió: Fer que els almogàvers tornin a Barcelona i deposin l'actitud de mercenaris cruels. El noi es llança a l'aventura acompanyat del drac Xiulet i del bolet Allioli.

A continuació podeu veure un vídeo de YouTube amb el fragment final de la pel·lícula. Surten els personatges principals, entre ells els tres Reis Mags, així que hi podeu sentir les veus dels components de La Trinca l'any 1990.