BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Buscant La Trinca - 1ª Gala


Com veieu a la imatge que encapçala aquest post, avui 27.10.2009, s'enregistra al Palau Firal de Tarragona la PRIMERA GALA dels càstings del programa "Buscant La Trinca del segle XXI".

El resultat d'aquest i els propers actes que es celebraran a diferents localitats de Catalunya el podrem veure a TV3 i ja el comentarem.


EDITAT EL 30.10.2009:
A continuació us deixo la crònica de la Primera Gala. Entre els diaris de la ciutat he triat "El Punt - Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre" i més concretament l'article que Carina Filella hi va publicar el 29.10.2009. En aquest enllaç el trobareu en la seva versió digital i també el reprodueixo aquí:

Una nova Trinca amb accent ebrenc
29/10/09 - TARRAGONA - CARINA FILELLA

Com si fos el primer dia de rebaixes a una gran superfície comercial –com aquella que encara no hi és però ha d'obrir, diuen que l'any que ve, a Tarragona–, les més de mil persones que no es volien perdre la gala càsting que dimarts a la nit va organitzar TV3 i Gestmusic al Palau Firal de Tarragona es van llançar embogits a la recerca d'un seient. Era el primer càsting dels sis que es faran a Catalunya per trobar els tres joves cantants que han d'interpretar els tres components de La Trinca en una pel·lícula musical, dirigida per Joaquim Oristrell, sobre la seva vida i les seves cançons. Obrien les portes i començava el devessall.

No era estrany. Feia més d'una hora que els tenien esperant a les portes del Palau Firal. Allà, a les escales, cobertes amb una llarga i llustrosa catifa vermella (però no prou llarga per cobrir totes les escales, que com que n'hi ha tantes i estem en temps de contenció econòmica, només arribava fins a la meitat). Els càmeres de TV3 els feien estar allà, dempeus, perquè quan arribessin els tres trincaires originals –Toni Cruz, Josep M. Mainat i Miquel Àngel Pasqual– poguessin prendre imatges de multituds. La Trinca va ser rebuda per l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, amb els regidors Begoña Floria i Pau Pérez a banda i banda. Quan polítics i cantants ja havien pres posicions a l'interior del recinte, va començar l'allau del públic, com si no haguessin pagat els cinc euros que els donava dret a un seient. Un cop asseguts, un tal Mateo, mig showman mig encarregat del posar tot i tothom al seu lloc, avisava que allò no era una només gala: era un programa per a la tele, que s'havia d'enregistrar. A veure: provem aplaudiments. I tots a aplaudir. I amagueu bosses i jaquetes, perquè això és la tele i no una estació del tren. Després sí. Quan va sortir la cantant Beth (sorgida precisament d'aquella acadèmia televisiva creada per Gestmusic) com a mestra de cerimònies, va començar l'enregistrament de veritat. A una banda de l'escenari hi havia les tres dones que han de triar els tres homes que s'han de convertir en La Trinca del segle XXI: les actrius Lloll Beltran i Carme Conesa i la periodista Imma Sust. A l'altra banda, asseguts en unes trones, el trio Mainat, Cruz i Pascual, aquells que van ser un fenomen musical i escenogràfic als anys setanta i vuitanta, i que dimarts, moments abans de l'inici de la gala, confessaven que feia més de quinze anys que no estaven junts a un escenari.

I va començar el càsting. Per a aquesta primera gala s'hi havien presentat 137 cantants, dels quals se'n van seleccionar onze. I d'aquests onze, les membres del jurat, amb l'assessorament de La Trinca, en van triar vuit. La resta, o no afinava prou o no tenia prou similitud física per fer-se passar per un dels tres cantants de Canet de Mart, o no tenia aquella gràcia en l'actitud musical que tenia La Trinca quan parodiava amb les seves lletres les societats catalana i espanyola. Entre els seleccionats amb més bona nota hi ha el noi de 20 anys Joan Inglés, de Llorenç del Penedès, que va fer una més que bona interpretació del tema Em descontrolen les neurones, i el jove de 25 anys Òscar Domingo, de Móra d'Ebre, que, aixoplugat per una cleca d'amics entre el públic, va rebre forts aplaudiments per la seva interpretació d'El baró del bidet. El jurat va considerar que seria un bon candidat a fer-se passar per Toni Cruz, que va dir: «No em faria res que hi hagi un nou Toni Cruz amb accent de Móra d'Ebre.»

La gala no va ser curta. Les actuacions dels candidats, intercalades per unes magistrals imitacions de l'humorista Pep Plaza (va interpretar temes de Llach i de King Africa amb la lletra canviada) es van allargar fins a la mitjanit. La versió polida es podrà veure a TV3 a mitjan de novembre. El càsting es repetirà el 2 de novembre a Girona i després a Manresa, Lleida, Barcelona i Granollers. Al final, a un plató de TV3, s'escolliran els tres nois que es posaran a la pell de La Trinca. Tots tres hauran de seguir un procés de formació, musical i interpretativa. I, al final, protagonitzaran el musical sobre aquest trio que dirigirà Oristrell i que aprofitarà la història de La Trinca per explicar «la història de la transició a Catalunya», segons Josep M. Mainat.

Publicat a El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
29-10-2009 Pàgina 33